Drukuj przepis

Szybkie ciasto piernikowe



Cześć!

To ciasto jest wspomnieniem mojej szkoły podstawowej i zajęć technicznych Prócz obróbek w drewnie, zabawami z młotkiem i imadłem gotowaliśmy i piekliśmy. Była to wielka frajda :)

Jednym z ciast, które piekliśmy na zajęciach był murzynek. Jednak przez lat dwadzieścia parę zdążyłam robić je w różnych wersjach.

Dzisiaj wersja piernikowa. 
Ciasto jest naprawdę banalne i przez tyle lat, co je piekłam zawsze się udawało. 

Składniki:

* 3 szkl. mąki
* 1 szkl. cukru
* 1/2 kostki margaryny
* 2 jajka
* słoiczek dżemu - 250 ml
* przyprawa do piernika ok. 2-3 łyżeczek
* 2 płaskie łyżeczki sody
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1 szklanka mleka
* powidła o dowolnym smaku do przełożenia ciasta


Na polewę:



* 1/2 kostki masła

* 2 łyżeczki żelatyny plus 1/5 szklanki wody gorącej
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki mleka
* 1/3 szklanki cukru
* garść śliwki suszonej

Margarynę rozwierciłam z cukrem i wbijałam kolejno jajka. Dodałam przesianą mąkę, sodę, kakao, słoiczek dżemu, przyprawę do piernika i wlałam mleko.
Wszystkie składniki uwierciłam mikserem na jednolitą masę.

Przelałam ciasto do formy ( ja miałam foremkę 21x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam przez 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Kiedy ciasto przestygło, przekroiłam je na pół i przełożyłam powidłami.

Zrobiłam polewę.

Masło roztopiłam w rondelku i dodałam cukier oraz przesiane kakao. Wszystkie składniki rozpuściłam i dodałam odrobinę mleka.
Żelatynę rozpuściłam we gorącej wodzie i wlałam do polewy. Mieszałam wszystko chwilę i dodałam garść pokrojonej śliwki suszonej.
Chwilkę jeszcze mieszałam aż polewa zaczęła gęstnieć.

Wylałam polewę na ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.

Z moich obserwacji:

* jeśli nie mamy ochoty na piernikową wersję, zamiast przyprawy do piernika można dodać łyżeczkę kakao więcej
* przełożyć można masą np. budyniową, smakuje wyśmienicie

Smacznego!

Lidka




komentarze (1):

Kinga

Wygląda apetycznie! ;-)

Zapraszam na bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Prześlij komentarz