Drukuj przepis

Domowy zakwas na żurek



Cześć!

Święta wielkanocne mają do siebie żurek.

Chyba już jest odpowiednia pora, aby przygotować składniki na swojski zakwas do żurku.

Nie ma nic trudnego w jego przygotowaniu.
Robi się pierwszy raz, drugi, trzeci, potem już samemu się coś kombinuje i dochodzimy do własnego przepisu.


Składniki:

* dwie kromki razowego chleba
* 3 łyżki żytniej mąki
* 5 liści laurowych
* 5-6 kulek ziela angielskiego
* 3-4 ząbki czosnku
* przegotowana letnia woda
* słoik 0,9 l

Robię tęgi zakwas. Ma być wyczuwalny mocno czosnek, ziele i liść laurowy. Czasami wrzucam więcej czosnku, liści i ziela niż podałam w składnikach.

Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l.
Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu.

Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki czosnku. Rozgniotłam go delikatnie nożem.
Tu przyznaję zdarza mi się nie obierać czosnku z łupinek.

Dodałam kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe.
Zalałam wszystko przegotowaną letnią wodą.

Przykryłam gazikiem i odstawiłam na kilka dni.
Mój zakwas pracował 6 dni.

Przez ten czas wieczorami podglądałam co się z nim dzieje. Lekko przemieszałam, żeby nie zebrała się na górze pleśń.

Po zalaniu wodą wszystko uniosło się do góry. Pierwszym znakiem, że zakwas zaczyna pracować jest to, że składniki opadają na dno.
Kiedy zakwas przestał pracować przelałam go przez sito.

W lodówce można przechowywać do dwóch tygodni.


Lidka


Prześlij komentarz