Drukuj przepis

Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu



Cześć!

Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę. 
Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić.
Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę. 


Składniki:

* 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe)
* 3 ugotowane marchewki
* 2 ugotowane pietruszki
* 30 dkg surowej wątróbki drobiowej
* 2 - 3 bułki 
* 2 cebule
* 4 ząbki czosnku
* 5 jajek rozm. L
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* gałka muszkatołowa
* 2 łyżki masła
* mleko


Bułki namoczyłam w mleku. Jak już były miękkie odcisnęłam nie za mocno z nadmiaru mleka.

Wątróbkę oczyściłam z błonek i opłukałam. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka. 
Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew. 
Ostudziłam. 

Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką,  bułki, marchew i pietruszkę. 

Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam 

Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę. 

Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam. 

Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia. 
Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu.

Piekłam 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. 

Notatki:
* w przepisie podałam wagę mięsa już ugotowanego, miałam 90 dkg mięsa drobiowego i 60 dkg mięsa wołowego
* marchewki i pietruszka też z rosołu
* można przyprawić wedle własnego smaku, bądź dodać do mięsa posiekaną natkę z pietruszki
* wyciągałam pasztet od razu z piekarnika jak tylko się upiekł
* pasztet można upiec w dowolnej foremce jaką mamy w domu







Prześlij komentarz