Drukuj przepis

Żurek na wędzonce



Cześć!

Wielkanoc ma do siebie żurek. 

Każdy ma swój swój przepis na żurek, może się różnić wyglądem a smakiem z pewnością.

Tu opisałam jak ja przygotowuję swój żurek na śniadanie wielkanocne. 


Składniki:

* 0,5 kg wędzonych żeberek
* 0,5 kg wędzonych kości
* 1-2 białe surowe kiełbaski
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* zakwas do żurku 0,8 l
* śmietana 18% bądź maślanka
* 3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* chrzan (korzeń lub ze słoiczka)
* majeranek
* sól, pieprz czarny
* ugotowane na twardo jajka jako wkładka

Wędzone żeberka i kości opłukałam i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie. Dodałam marchew, pietruszkę, ziele i liść laurowy.
Kiedy utworzyły się szumy zebrałam je łyżką cedzakową. 

Po ok. 30 minutach gotowania dodałam białą surową kiełbasę i korzeń chrzanu. Gotowałam jeszcze ok. 15 minut. 

Kiedy kiełbasa już się ugotowała i napuchła wyciągnęłam ją z żurku. Wyciągnęłam również ugotowane żeberka i kości. 

Wlałam zakwas przepis, którym mocno wcześniej wstrząsnęłam, żeby rozbić grudki z mąki. Zagotowałam. 

Na koniec posypałam majerankiem, pieprzem i posoliłam. Nie solę od razu, bo wędzone kości czy żeberka same w sobie dostarczają sól. Bezpieczniej jest solić pod koniec gotowania.
Mięso z kości skubię i dodaję do żurku. 

Ja swój żurek zabielam. Często zabielam maślanką. Ok 300 ml maślanki hartuję z wywarem i wlewam do żurku. 

Podaję z gotowanym na twardo jajkiem, białą pokrojoną kiełbasą, kawałkiem wędzonego żeberka.

Notatki:
* co region to zwyczaj - nie ma potrzeby zabielać żurku
* jeśli nie ma korzenia chrzanu dodać łyżeczkę chrzanu ze słoika

Smacznego!

Lidka





komentarze (1):

Edi i Marco Voyager

Mniam mniam mniam. apetyczność sama

Prześlij komentarz