Drukuj przepis

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami



Cześć!

Propozycja na obiad, propozycja nawet na świąteczny okres bożonarodzeniowy.

W domu uwielbiamy łazanki a te są naszymi ulubionymi, no może z grzybami są smaczniejsze niż z pieczarkami:)


 Składniki:

* ok. 30 dkg makaronu łazanki
* 30 dkg kiszonej kapusty
* 20 dkg pieczarek
* 1 cebula
* olej rzepakowy
* sól, pieprz


Kapustę odcisnęłam i przelałam wodą. W domu nie przepadają za mocno kwaśną to tak zazwyczaj robię. Nie ma potrzeby płukać, jeśli ktoś lubi kwaśną.
Posiekałam nożem.

Na patelni rozgrzałam dwie łyżki oleju i wyłożyłam pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Usmażyłam na rumiano. 
Przełożyłam do innego naczynia a w tej samej patelni na 2 łyżkach oleju poddusiłam pod przykryciem kapustę. Podlewałam ją delikatnie wodą do momentu aż całkiem zmięknie. 

Do kapusty dodałam pieczarki z cebulą i wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. 

Makaron łazanki ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedziłam. Nie płukałam. 

Połączyłam makaron, kapustę i pieczarki i wymieszałam. Przyprawiłam odrobinę do smaku solą i pieprzem.

Notatki:
Świetnie do tego rodzaju jedzenia pasuje olej rzepakowy własnej roboty. Taki można kupić najczęściej na targu. To jest olej bez etykiet, prosto ze wsi. 
Ten olej jest bardzo aromatyczny i używam go najczęściej do potraw wigilijnych. W ciągu roku również jak tylko uda mi się go kupić poza sezonem :)

Smacznego!

Lidka







Prześlij komentarz