Drukuj przepis

Paprykarz domowy



Paprykarz swojskiej roboty. Pyszny! 

Napisałam na końcu wpisu "odstawiłam do ostygnięcia", troszkę z tym był problem. Ten paprykarz jest tak smaczny, że nikt z domowników nie mógł oprzeć się by go skosztować na ciepło. Wiadomo czym kończy się zbiorowe kosztowanie...tak kilka razy pod rząd :)
Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu :) 
Zachęcam  do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny!


Składniki:

* 25 dkg wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela)
* 10 dkg białego ryżu
* 1 marchew
* 1 pietruszka
* 1 cebula
* 3 łyżki oleju roślinnego
* 2/3 szklanki bulionu
* 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki



Miałam ryż jaśminowy w torebkach i ugotowałam woreczek.

Miałam brzuszki wędzonego łososia, oddzieliłam od skóry, rozdrobiłam nożem. 

Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam startą na tarce o dużych oczkach marchew i pietruszkę. Wymieszałam i smażyłam ok. 2 - 3 minut. Posoliłam, dolałam bulion i gotowałam jeszcze ok 10 minut. Dodałam koncentrat pomidorowy, papryki i dołożyłam przygotowanego wcześniej łososia oraz ugotowany ryż. Oprószyłam pieprzem i wymieszałam. Smażyłam jeszcze ok. 5 minut. 

Odstawiłam do ostygnięcia.

Notatki:
* marchew była dwa razy większa niż pietruszka
* miałam odrobinę bulionu drobiowego, dolałam dodatkowo wody. Bulion nie jest konieczny, jeśli akurat go nie mamy, proszę dolać wody i przyprawić dodatkowo.
* z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone
* miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach


Smacznego!

Lidka







komentarze (6):

Rafał

Zrobię ��

Unknown

Pyszny,gorąco polecam. Robilam z makreli

Izaa

ooo tak nie ma to jak domowy

Irena

Zrobie i ja tym razem

Majki

Właśnie zrobiłam... Czekam, az wystygnie :P

Rafal

Zrobiłem choć ciut po swojemu �� ale był pyszny i dziękuję za inspirację ��

Prześlij komentarz